Новости

This post is also available in: Albanian (Albanian) English (English)

септември 2021

ЈП Национална Радиодифузија го одбележи денот на Инженерите

ЈП Национална Радиодифузија го одбележи денот на Инженерите . Во овој настан се презентира проект идеи и отворена панел дискусија со теми од областа на секој сектор во претприатието поврзана со инженерите и нивните предизвици.

Национална Радиодифузија на 13-14.09.2021 год. учествува во Енергетски Форум 2021

Национална Радиодифузија на 13-14.09.2021 год. учествува во Македонскиот Енергетски Форум 2021 ( MEF’21 - Mapping the Energy Future). Некои поважни Панел дискусии на овој форум се:  Придонесот на Западен Балкан кон “зелениот” договор на ЕУ.  Сеопфатен пристап кон транзиција на чиста енергија.  Идниот развој на обновливите извори на енергија во регионот.  “Зелени” финансии и достапни инструменти за финансирање. Развојот за имплементација на #обновлива-зелена енергија е еден од методите за голема #Одржливост и во рамките на нашето Јавно Претприатие . Затоа, активно бараме методи за иновативни [...]

Национална Радиодифузија аплицира во Американската програма USTDA

Национална Радиодифузија аплицира во Американската програма USTDA со 3 иновативни идеи за развој на зелена и чиста енергија. Заедно со екипата за менаџирање со проекти иницираме проект за рано откривање на пожари во шуми преку “smart” артифициални системи. Системи на соларна енергија во сите планински пунктови на НРД. Зелени кровови и тераси со цел ублажување на консумот на енергија и вода.

Директорот на ЈП НРД учествуваше на конференцијата за Охридскиот рамковен договор

Директорот на Националната Радиодифузија, Фестим Халили учествуваше на конференцијата по повод 20-годишнината од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор организирана од страна на Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците во соработка со Универзитетот Колумбија од Соединетите Американски Држави.   Денес се одбележува 20 години од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор. Овој документ донесе мир и стави крај на вооружениот конфликт во нашата земја. Како бивш Заменик Премиер задолжен за спроведување на истиот, верувам дека овој договор беше јадрото на градење [...]

Директорот на ЈП НРД одржа работна средба со шефот на пратеничката група Арбep Адеми

На 13.07.2021 година,  Директорот на ЈП Национална Радиодифузија, Д-р. Festim Halili, реализираше средба  со шефот на пратеничката група на ДУИ, Арбep Адеми. Меѓу друго, тема на дискусија беа и можностите за законски измени за развој на дигитализацијата на услугите на Национална Радиодифузија.

Работен координативен состанок меѓу ЈП НРД и НКБК

На 28 мај 2021 година, ЈП Национална Радиодифузија (ЈП НРД) иницираше и одржа работен координативен состанок со Националната Канцеларија за Бродбенд Компетентност НКБК), на кој се дискутираше за повеќе прашања кои произлегуваат од Националниот Оперативен Бродбенд План (НОБП). На почетокот на состанокот претставници на ЈП НРД направија Презентација на податоците кои се потребни за Анализа на состојбата на оптичката инфраструктура изградена со јавни средства, испратени од страна на другите институции. На состанокот се разговараше за успешно завршениот процес на мапирање на [...]

Канцеларијата за Менаџирање со Меѓународни Проекти

Цели ЈП Национална Радиодифузија формираше работна гурпа која ќе ја претставува Канцеларијата за Менаџирање со Меѓународни Проекти со соодветниот раководител и членови на работната група чија задача е да извршат регистрација на претпријатието во меѓународни платформи за проекти за надградба на актуелната технологија со која располага претприатието, како и воспоставување на иновативна технологија, партнершип со претпијатија и институции кои се поврзани со оваа област.   Канцеларијата има задача да воспостави комуникација со Секторот за меѓународни проекти во Министерството за финансии, Секретаријатот за [...]