Новости

јануари 2023

Национална радиодифузија со нова модерна санка

На иницијатива на директорот Еndrin Kadriu, по повеќе од 20 години, ЈП Национална радиодифузија обезбеди нова и модерна моторна санка, која ќе ги обезбеди потребните услови за непречено и квалитетно емитување на програмите и програмските сервиси што ги нуди МРТ како и ќе им овозможи на вработените безбедно и навреме да стигнат до радиодифузните објекти за да ги завршат потребните обврски.

ноември 2022

Јавнен состанок за “Реализација на обезбедување бесплатен безжичен WiFi на одобрените локации на туристички дестинации и атракции на територијата на РСМ”

Денеска, Јавното Претпријатие “Национална Радиодифузија”  одржа јавнен состанок за “Реализација на обезбедување бесплатен безжичен WiFi на одобрените локации на туристички дестинации и атракции на територијата на РСМ”. На јавниот состанок имаше преставници од: Министерство за информатичко општество и администрација Националната канцаларија за Бродбенд компетентност Агенција за електронски комуникации Заинтересирани оператори, и од Заедницата на Единиците на Локалната Самоуправа на Република Северна Македонија. На овој настан се дискутираше за: - oдобрената листа на локации, - бројот на WiFi точки за покривање на секоја одобрена локација од интерес на туристите, [...]

Директорот на Јавното претпријатие „Национална радиодифузија“ Ендрин Кадриу оствари работна средба со првиот вицепремиер и министер за политички систем г-дин Артан Груби.

Директорот на Јавното претпријатие „Национална радиодифузија“ Ендрин Кадриу оствари работна средба со првиот вицепремиер и министер за политички систем г-дин Артан Груби. На состанокот се разговараше за законските обврски на ЈП НРД за имплементација на Broadbend во согласност со Европската агенда🇪🇺 во процесот на дигитална трансформација. Воедно, се разговараше за дигиталното радио DAB + 📻 и неговите придобивки што ќе ги донесе неговата имплементацијата во Република Северна Македонија. #Broadband #DABplus  

ЈП НРД учествуваше на Меѓународна регулаторна конференција: ПРЕДИЗВИЦИ КОН ГИГАБИТ ОПШТЕСТВО

ЈП Национална радиодифузија на 17-18 Мај 2022 год., учествуваше на Меѓународна регулаторна конференција: ПРЕДИЗВИЦИ КОН ГИГАБИТ ОПШТЕСТВО организиана од Агенцијата за електронски комуникации. Сесии на оваа конференција: Сесија 1: Регулаторни предизвици Сесија 2: 5G Сесија 3: Сајбер безбедност  Сесија 4: Broadbend ЈП НРД на оваа конференција презентираше во 4-тата сесија за Broadbend со темa: Изградба и развој на Национална транспортна оптичка мрежа. Дел од презентацијата беше за користење на постоечката инфраструктура на оптички влакна изградена со јавни средства , како дел од Националниот оперативен Broadbаnd план [...]

Целосна дигитализација на услугите, за доброто на граѓаните

Директорот на ЈП „Национална Радиодифузија“ Ендрин Кадриу денеска го пречека заменик директорот на Управата за Јавни Приходи, г. Абдул Селам Селами. На оваа средба се разговараше за неколку теми кои главно се однесуваат на блиската соработка што ја имаме како претпријатие со Управата за јавни приходи. Директорот Кадриу и заменик директорот Селами разменија искуства и идеи поврзани со дигитализацијата на институциите што ги застапуваат, со оглед на фактот дека нашиот приоритет останува целосната дигитализација на услугите што им се даваат на [...]

Директорот Ендрин Кадриу имаше состанок со претседателот на Високиот совет за Радио и Телевизија на Република Турција

Директорот Кадриу отвори ново поглавје на соработка од меѓународен аспект меѓу двете институции, ЈП Националната радиодифузија на РСМ и Високиот совет за Радио и Телевизија на Република Турција.   Директорот на ЈП Националната Радиодифузија, г-дин Ендрин Кадриу, денеска се сретна со претседателот на Високиот совет на турско радио и телевизија, г-дин Ебубекир Шахин. На средбата се разговараше за унапредување на технологијата и проектите кои ја поврзуваат работата на овие две институции. Меѓу другото, претседателот Шахин понуди обука за вработените во ЈП НРД [...]

Новости
Документи
Галерија
За нас

Дигитална телевизија